چرا اختلالات هورمونی رخ می دهد ؟ علائم این اختلالات شما چه مواردی می باشد ؟ درمان این بیماری چیست ؟ در این مقاله نکات مهمی در خصوص اختلالات هورمونی بیان می کنیم .
هورمون ها، پیام رسان های شیمیایی در بدن هستند و به کنترل فرآیندهایی مانند متابولیسم و سوخت و ساز در بدن کمک می کنند. اختلالات هورمونی معمولا به معنای برهم خوردن میزان تولید هورمون ها می باشد.
در این مقاله به بررسی علائم، علت و راه های درمان اختلالات هورمونی می پردازیم .
علائم اختلالات هورمونی
هورمون ها نقش مهمی را در سلامت بدنی ایفا می کنند. به همین خاطر، اختلالات هورمونی می تواند منجر به بروز علائم و نشانه های مختلفی در بدن شود، که البته تظاهرات بالینی به نوع هورمون و غده درگیر نیز بستگی دارد.
سندرم تخمدان پلی کیستیک، یکی از شایع ترین اختلالات هورمونی در خانم ها است. روند طبیعی هورمون ها معمولا در دوران بلوغ، بارداری، شیردهی و یائسگی تغییر می کند. برخی علائم شایع برهم خوردن نظم هورمون ها عبارتند از:
- – سیکل قاعدگی سنگین و یا توقف عادت ماهانه
- – پر مو شدن به خصوص در نواحی مانند صورت و چانه
- – آکنه و جوش در صورت
- – نازک شدن تارهای مو
- – خشک شدن واژن
- – آتروفی واژن
- – درد حین رابطه جنسی
- – تعریق شبانه
- علت بروز اختلالات هورمونی
- برخی علل بروز اختلالات هورمونی عبارتند از:
- – دیابت
- – پرکاری و یا کم کاری تیروئید
- – هورمون درمانی
- – مصرف برخی داروها
- – استرس
- – درمان های سرطان
یائسگی، بارداری، یائسگی زودرس و یا مصرف داروهای پیشگیری از بارداری، شایع ترین علل بروز اختلالات هورمونی در خانم ها هستند.
جهت تشخیص اختلال هورمونی، متخصص زنان و زایمان، به بررسی علائم و نشانه ها، مصرف ویتامین و یا مکمل می پردازد و تست های زیر را تجویز خواهد کرد:
آزمایش خون. هدف از انجام آزمایش خون، بررسی سطح هورمون هایی مانند تیروئید، استروژن، تستوسترون و کورتیزول می باشد.
معاینات لگنی. تست پاپ اسمیر وجود هر گونه توده، تومور و کیست را مشخص می کند.
اولتراسوند. با انجام این تست، تصاویر دقیقی از ارگان های داخلی مانند رحم و تخمدان به دست می آید.
درمان اختلالات هورمونی
در صورت بروز علائمی مانند گرگرفتگی، معمولا دوزهای پایینی از استروژن توصیه می شود. البته در خصوص مزایا و معایب این روش حتما با پزشک خود مشورت داشته باشید.
در صورت بروز علائمی مانند خشکی واژن و یا درد حین رابطه جنسی، استفاده از کرم و یا قرص استروژن توصیه می شود. استعمال موضعی استروژن عوارض کمتری را به همراه دارد.
خانم هایی که قصد بارداری دارند، مصرف قرص های پیشگیری از بارداری به تنظیم سیکل قاعدگی کمک می کند. مصرف این قرص ها به کاهش جوش و رشد موهای زائد کمک می کند.
در مواقعی که سندرم تخمدان پلی کیستیک تشخیص داده شود، مصرف داروی متفورمین توصیه می شود.
از آن جایی که هورمون ها مسئول تنظیم فرآیندهای مهمی در بدن هستند، برهم خوردن نظم آن ها می تواند علت پزشکی داشته باشد و منجر به بروز علائم و نشانه هایی در بدن شود، به همین خاطر، درمان اولیه این قبیل اختلالات از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد.